06-06-2015 22:46

Snoezelen

Ik ben met snoezelen voor het eerst in contact gekomen tijdens mijn opleding bachelor in de Orthopedagogie. Ik vond dit enorm interessant en leuk. Je kan er zoveel richtingen mee uit en het is ontzettend leuk om te doen en te ervaren. Het is vooral bekend bij personen met een beperking, maar het kan evengoed worden toegepast in de kinderopvang en op scholen.
Bij snoezelen gaat het enerzijns om zintuigen te stimuleren, prikkelen, verkennen (=snuffelen) en anderzijds wordt de klemtoon ook gelegd op ontspanning, rust en sfeer (doezelen). En baby's, peuters en kleuters moeten de wereld nog leren kennen, de wereld nog ontdekken..Dit gebeurt uiteraard voornamelijk via de zintuigen. Dus ik had het fameuze idee om eens een lui lekker dagje te organiseren in de opvang en hierbij wat te gaan snoezelen.

Ik had heel veel speelgoed weggehaald en de ruimte gezellig ingericht. Want dit is in principe één van de eerste stappen binnen het snoezelen.. We moeten eerst een soort sfeer gaan creeëren, een sfeer van ontspanning, rust.. In plaats van kinderliedjes heb ik relaxatiemuziek opgelegt.. Je moest de kinderen 'zien luisteren'. Het was enorm fascinerend om te zien hoe zij op die muziek reageerden.

Ik had ook kijk/ontdekflesjes en voelzakjes gemaakt. Dit was één van mijn activiteiten. De flesjes en zakjes gingen één voor één rond in de cirkel. Hiervoor hadden we ons op een pluizige mat gezet. De mat op zich was al leuk om aan te voelen en allen bleven ze mooi zitten. Jaja, peuters van 18 maand en ouder bleven allemaal netjes zitten.. Zo interessant en spannend vonden ze het! Maar ook onze kleine meid van 7 maand vond het heel leuk om te kijken naar de glitters en te voelen aan de gel in het zakje.

Na de ontdek en kijkactiviteit hebben we met houtskool gekleurd (ook in de ontspannen sfeer op de pluizige mat!),  De kindjes hun vingers werden hierdoor zwart en sommigen hun armpjes zaten ook al onder de houtskool. Maar ook dit behoort tot het luikje snoezelen.. men maakt kennis met een nieuw soort ' materiaal'. Het voelt anders aan dan kleuren met kleurpotloden. De tastzin wordt ook hierdoor gestimuleerd net als de voelzakjes dit effect hebben. En tegelijkertijd stimuleer je het creatieve ;-)

In de namiddag mochten ze dan in een ballenbad liggen. Hier ging het er al wat wilder aan toe. Ze waren te rustig geweest 's ochtends, denk ik. Haha!

Het leuke aan snoezelen echter is.. je kan er zoveel kanten mee uit.. Ik ga dit allesinds wat vaker doen want zowel ik als de kinderen hebben ervan genoten. 

 

—————

Terug